Sója a prasata

Na poslední schůzce se nás sešlo opravdu hodně, vlastně plný počet ekotýmu – Katka, Alice, Anička, Táňa, Viki, Lukáš, Patrik i Oliver.

Hodně dětí – hodně hluku, a tak nám trvalo dlouho, než jsme mohli pokročit v tématu. Skoro každý byl totiž tak trochu neukázněný. Ale věřím, že jsme se z toho poučili a příště už bude start svižnější.

Oliver s Alicí nám připomněli, co jsme dělali na poslední schůzce. Zopakovali jsme si, co jsme se již dozvěděli o vejcích a slepicích a o čokoládě a posunuli jsme se na další témata:

  • Sója – dozvěděli jsme se, že se jedná o luštěninu. Jíme jí skoro všichni a často o tom ani netušíme. Je schovaná třeba i v pečivu. A v Čechách jí na poli jen tak nepotkáme, dováží se k nám z pěkné dálky. V některých zemích se kvůli ní dokonce kácí cenné tropické deštné pralesy. Velkými konzumenty sóji jsou – hádejte – prasata!
  • Prasata – i prasata u nás v Česku se chovají v různých podmínkách. Štastná prasátka se mohou prohánět po poli, ta z konvečních chovů moc místa pro pohyb obvykle nemají. Takhle si žijou prasátka na Biofarmě Sasov:

Příště se podíváme na zoubek jablku.

Že na něm není co zkoumat? Ale je! Uděláme si ochutnávku a prostudujeme, kudy k nám jablka cestují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *