Jak jsme vyrobili krmítka pro bažanty

Na středeční schůzce Ekotýmu jsme tentorkát intezivně tvořili. Přijeli za námi dva páni myslivci z mysliveckého spolku v Řeporyjích.

Ze starých PET lahví jsme společnými silami vyrobili krmítka pro bažanty. Víte, že se bažantů na našem školním pozemku vyskytuje docela hodně? Když jsme vyrobená krmítka šli pověsit, viděli jsme čtyři přímo na místě.

Jak se vyrobí krmítko pro bažanty?

Začali jsme tím, že jsme do spodní části PET lahve od Coly vyvrtali několik otvorů – do každé prohlubně ve dnu jednu díru. Nejdříve vytvořil malou díru pan myslivec akuvrtačkou, my jsme jí pak zvětšili kovovou rašplí a pak zavřenými nůžkami.

IMG_0335[1]

Velikost vyrobené díry jsme vyzkoušeli – do lahve jsme nasypali trychtýřem pšenici a ťukli jsme do ní prstem – simulovali jsme klovnutí bažanta. Potřebovali jsme, aby po klovnutí z lahve vypadlo několik zrnek.  Kdyby byla díra příliš malá, nevypadne nic, naopak když bude moc velká, vypadne toho moc najednou – víc než bažant zvládne sníst.

Tahle velikost díry se nám osvědčila:

IMG_0340[1]

Jakmile bylo všech pět děr správně vyrobeno, naplnili jsme lahev pšenicí – tu mají bažanti rádi.

IMG_0329[1]

Na každou láhev bylo potřeba ještě vytvořit očko na zavěšení – vyrobili jsme je z plastového motouzku, aby co nejdéle vydržely.IMG_0345[1] IMG_0348[1]

No, a je hotovo, zbývá jen najít ty správné větve, a pověsit na ně lahve. Na školní zahradě je stromů spousta a my jsme vybrali ty, pod kterými jsme ve sněhu viděli nejvíce bažantích stop. Krmítka jsme zavěsili tak, aby na ně bažant mohl dosáhnout bez problémů.

IMG_0355[1]

A teď už se budeme pravidelně chodit dívat, jestli bažantům chutná 😉

Ještě pár tipů, pokud si budete chtít podobné krmeliště udělat i u vás :

Kvůli klidu u kohoutů (neperou se mezi sebou) je lepší umístit dvě nebo více PETek na jedno krmeliště v několika metrové vzdálenosti od sebe (záleží na počtu bažantů). Než si bažanti naučí sami odebírat krmivo, musí se pod PETku sypat malé množství pšenice na zem. PETka musí být z čirého (nezbarveného) plastu.

Děkuji ještě panu myslivci Františku Čubovi za krásné fotky krmítek v akci:

bazant bazant2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *